Dania z kuchni myśliwskiej
DANIA Z KUCHNI MYŚLIWSKIEJ
BIGOS MYŚLIWSKI z kartofelkami lub pieczywem |
35zł |
WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA- Gulyasleves talerz pikantnej zupy z mięsem z dziczyzny i warzywami |
42zł. |
KOTLETY MIELONE Z MŁODEGO DZIKA z ziemniakami, zasmażaną kapustką i dodatkami |
54zł. |
SZNYCEL PO WIEDEŃSKU Z DZIKA z jajem sadzonym i frytkami |
65 zł |
STEK Z JELENIA w zielonym pieprzu, z frytkami i dodatkami |
79 zł. |
PLACEK Z DZICZYZNĄ po węgiersku |
64 zł |
PIEROGI Z DZICZYZNĄ |
38 zł |
BITKI Z SARNY z kaszą i buraczkami |
|
DLACZEGO WARTO JEŚĆ DZICZYZNĘ W porównaniu z mięsem hodowlanym, zawiera zdecydowanie mniejszą ilość tłuszczu ogólnego, który również jest korzystniejszy względem zawartości tłuszczów nienasyconych i wielonienasyconych niż np. mięso wieprzowe. Dzięki temu jest mniej kaloryczna (ok. 115 kcal w 100 g). Ponadto w dziczyźnie znajdziemy zdecydowanie więcej aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć, oraz większą ilość cennych witamin. Nie ma specjalnych ograniczeń w spożywaniu dziczyzny. Mimo niedocenianych jeszcze w Polsce - walorów zdrowotnych, jadamy jej bardzo mało. Jest to raczej rarytas regionalny w rejonach polowań. Jest jeszcze jedna ważna zaleta tego mięsa - oprócz dobrego składu białka i obniżonej zawartości tłuszczu, jest również wolne od antybiotyków i paszy wzbogacanych różnymi substancjami dodatkowymi, ponieważ zwierzęta żyją na wolności i żywią się tym, co jest w danym okresie dostępne. Jedzmy je często, ponieważ jego walory smakowe, jak i wartości odżywcze są w dalszym ciągu zdecydowanie niedoceniane.
|